Wednesday, July 27, 2011

Semulia Ramadhan Seindah Lebaran

bismillahirrahmanirrahim

Salam Ramadhan untuk semua!!!!! ^-^


Apa perasaan kita bila nak sambut Ramadhan??? Berdebar tak macam tunggu result exam??Atau excited macam nak naik pentas masa hari anugerah cemerlang??? atau pun tak ada perasaan macam baca nota kuliah?? 


Alhamdulillah, kita bakal bertemu dengan Ramadhan. Allah masih panjangkan umur kita untuk jumpa shahrul Quran. Dah pasang niat belum untuk Ramadhan kali ni?? Harapnya Ramadhan kali ni jadi pesta ibadah untuk kita semua.


Kalau dari kecil lagi tak pernah sembahyang tarawikh, Ramadhan kali ni, boleh la cuba-cuba berjinak dengan tarawikh.


Kalau dari dulu, memang malas sangat bangun sahur, cuba kali ni, bangun sahur. nak lagi bagus, kalau yang tengah bercuti kat rumah, boleh la bangun sediakan sahur untuk family. Tak kisah la lelaki ka perempuan. Baru anak soleh dan solehah kan???


Kalau dulu, lepas sahur, tumbang terbongakang atas katil, apa salahnya kali ni, lepas or sebelum sahur, tahajud 2 rakaat. Nak lagi bagus sambung dengan solat sunat lain, sementara tunggu subuh kan??


Kalau Ramadhan lalu, sepanjang hari puasa tidur ja, apa kata kali ni, buat kerja2 bermanfaat untuk elakkan dapat makruh puasa.


Kalau Setiap hari, mulut berceloteh ja, Ramadhan kali jadikan permulaan untuk kawal percakapan. Boleh laa kurangkan mengumpat, mengata sikit kan?? Lama-lama terbiasa la dengan kata-kata tanpa umpatan dan kata-kata tak elok.


Kalau Ramadhan lalu, baca quran satu muka surat sehari, cuba Ramadhan kali ni baca 2 page satu hari. Lagi bagus kalau boleh khatam Quran dalam Ramadhan kali ni.


Kalau Ramadhan lalu, asal berbuka ja, penuh meja,padahal makan 3 orang ja, apa kata kali ni, bajet-bajet sikit sesuai untuk berapa orang yang makan.


Kalau Ramadhan dulu, makan sendiri-sendiri ja, untuk Ramadhan kali, boleh laa bagi-bagi sikit dekat jiran-jiran...sharing is loving kan...hehe


Pendek kata, jadikanlah Ramadhan kali ni, lebih baik daripada Ramadhan lepas. 


 Barangsiapa berpuasa Ramadhan dengan keimanan dan mengharap pahala (keridhoan) Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang terdahulu. (HR. Bukhari)


p/s: teringat masa mula2 belajar puasa.. 


3 comments:

kyOkoHayaShi! said...

selamat berpuasa hanom :)

fasihahhanum said...

selamat berpuasa jugak :)

cik pooyuh said...

berposa yakyok...tengahari bukak periyok...hoho

contengan jalanan

get this widget here