Thursday, December 22, 2011

Laman Sosial Milik Kita

Dah lama rasanya saya tak membelek blog ni. Bukan takat sawang, habuk tebal 3cm pun boleh jumpa kat sini. Ok, itu semua hanya hyperbola.

Sebenarnya saya ada terfikir tentang laman sosial yang saya ada dan mungkin boleh saya katakan, kita semua ada. Yang tak ada tak apa la. Jangan nak mengada-ngada. *merepek level 7*

Pernah tak kita terfikir, apa yang akan terjadi pada laman sosial kita setelah kita meninggalkan dunia yang fana ini. Siapa yang nak tutup account untuk kita sebab semua orang kebiasaanya tak beritahu orang lain password sendiri. (Lain la kes couple atau suami isteri yang berkongsi password)

Ada seorang sahabat cakap, "sebab tu la kita kena ada tulis segala password kita dekat buku. Tak pon bagitau orang lain" Tapi wajarkah. Mungkin orang yang kita bagitau password tu akan stalk kita.

Tak pun dia terbagitau kat orang lain... *contoh amalan buruk sangka dalam kehidupan* Tak pun buku tempat kita tulis segala rekod password tu, dibaca orang. Lagi dahsyat buku tu pun kita sendiri tak tau letak mana.

Jadi macam mana? ikut cara masing-masing sebenarnya. Langkah terbaik bagi saya laa, kita jaga laman sosial kita dengan baik. Gunakan dengan penuh manfaat. Sebolehnya jaga muamalat *hubungan* lelaki dan perempuan. Sebab kita semua pun tahu kan, setiap perkara yang kita buat atas muka bumi Allah ni akan dipersoal. tak gitu?

Buatlah cara menumpang.. Nama pun bumi ciptaan Allah. Bukan kita punya. Kita singgah kejap ja. Islam datang dengan dagang dan akan pergi dengan dagang juga.


p/s: susah sebenarnya nak kawal laman sosial sendiri. =.="

-Alhamdulillah. tahniah Hasanah Izyani(adik bongsu) atas kejayaan 7A 1B dalam PMR.

No comments:

contengan jalanan

get this widget here