Tuesday, November 2, 2010

tahun 2


rasanya dah dekat 11 bulan aku x jenguk blog ni.btol2 x istiqamah...haish hanum~sebabnya malas nk menaip (taip comment n mail kt fb boleh plak..hoho)
blog ni dh macam diari aku plak....x pa kan wahai blog, jadi pendengar setia...
waktu first masuk tahun 2, aku sgt excited pada awalnya, sebab dengar2 senior akan dapat bilik double. tapi first day time daftar....aku cari nama ak dalam list bilik. cari punya cari, last2 jumpa. tengok2.....fasihah hanum binti md yusof--------101E blok B...tahap ketensionan time tu,hanya Allah yang tahu....kalau dapat bilik double x pe lagi.sekali dapat bilik 6 orang!!!!! dengan budak2 diploma nursing lak tu~adooiii....bukan nk diskrimnasi..tapi aku berharap la dapat bilik mcm kosmet aku, faezah n asma, dpt bilik skali....rabi'ah n shahira, nabila n fazira..x pon macam malihah,even bilik double ngnbdk kos lain, but still sgt dekat dengan coursemate yg lain.. tapi aku???dah la blok lain, bilik pon jauh,dengan orang yang aku x kenal..entahlah.waktu aku daftar tu, ada abang pejabat nurani dua orang n sorang akak ni yg jaga. berlakulah dialog antara aku n mereka~

hanum: alaaa.....knapa dapat blok b.x leh tukar bilik ka???
mereka: kenpa alaa??? selalunya orang seronok kalau dapat blok b.mewah sket~
hanum: mewah kalau bilik double.ni bilik 6 orang....
mereka: bilik 6 lagi best..(cubaan memujuk lagi). ada bilik study ngn bilik air sendiri dalam tu.x payah share ngn org lain dah.share ngn rumet ja.
hanum: tapi jauh..(mengada btol aku-tp time tu dh sgt protes)
mereka: x pe laa....abang yakin.nanti taun depan, adik akan minta nak bilik 6 orang...confirm!!
hanum: (monolog)...macam mana dia boleh confirm sgt??haish~

tapi, bila aku pikir2 balik, aku ni patot bersyukur. ada coursemate aku yang x dapat asrama, kena stay kt luar.lagi susah n jauh.plus, kos hidop pon tggi~
once aku dh masuk bilik utk berkemas, bore seized me!!! dengan nak arrange balik katil,taaruf ngn budak baru. n at that time, I miss my ex-roomate very very much!!


lama jugak masa yang aku amik utk rapat ngn roomate baru...about 3 month jugak...lama kan~selama dlm tempoh tu, bukan aku x penah sembang,penah~tapi, dengan cara yang formal!!!
1 hari, romate aku nama rosmaini ajak gather n picnic kat luar.oleh sebab aku sorang je yang pandai drive, so, aku lah jadi driver.hmmm....weekend tu, kami pegi KB mall, petang tu, pegi PCB,pastu malam pegi wakaf che yeh....btol2 seronok....n at that time aku sedar, no gap between kami...nk gelak pon,btol2 ikhlas punya gelak.aku boleh sembang2 macam biasa. so, aku rasa, picnic n jalan2 betol2 berkesan utk mengeratkan silaturrahim. no wonder kenapa arwah ayah dlu slalu suruh kami cari tempat untuk pegi jalan2 setiap kali cuti skolah....ya, walaupun penat, tapi kenangan tu akn kekal lama insyaAllah~n sekarang, aku sayang rumet2ku....dulu pon sayang jugak..tpi skarang lagi saaaayyaaaannngg~heeee :)
so, amik iktibar, setiap bnda yang berlaku tu ada hikmahnya.aku pon dah nmpak hikmah knpa Allah tempatkan aku dekat blok b.
1) more privacy.nk study ka, x dak la sesapa nk kacau. bkn x bg kacau, tapi sometimes,i need time utk fokus...cewahh
2) dekat dgn rumah antarabangsa.so mudah la aku nak usha pak arab...hahaha....xla, aku suka tgk bila petang, depa main sesama depa,dh mcm ada family day.n kadang2, aku rasa mcm aku kt mesir bila dengar suara depa shja.hoho
3) bilik study asing-so, kalo macam aku yg jenis tidor awal n x leh ada cahaya kalo tido, boleh tidor ngn aman sket~

aku sangat bersyukur.Allah knows better than myself. wamakaru wamakarallah, wallahukhairulmakirin~
Al-Baqarah [152] Oleh itu, ingatlah kamu kepada-Ku, supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepada-Ku dan janganlah kamu kufur



3 comments:

Quzie Fathihah said...

pak araab ke???
xnak bapak polisi??
hehehe

DarkArtz said...

wahhhh, best nya bilik 6 orang.......
bestnyaaaaa.........
har3.......

taiconan said...

kak quzie: x nak polis dh sbb kak quzie kedekut x nak pass sorg~haha
aza: sgt best skrg.... plg best, x rasa ada gap dah mcm awal2 dlu...hehe

contengan jalanan

get this widget here