Monday, March 14, 2011

Jalan-jalan ke Cameron Highland

Bismillahirrahmanirrahim...


Ahad : 6 Mac 2011 - Balik dari Beijing
Isnin-Khamis : 7 - 10 Mac 2011 - Kelas dan CA
Jumaat : 11 Mac 2011 -bertolak ke Cameron Highland
Sabtu : 12 Mac 2011 - balik USMKK


Penat!!!! TAPI sangaaaaaaatttt enjoy.... bahagia rasanya hidup kalau asyik merantau, jalan-jalan, meronggeng, hang out dengan kawan-kawan....


Sebenarnya lawatan ke Cameron Highland ni saja ja nak buat, isi masa lapang. Motif utama trip ni adalah untuk rapatkan hubungan terutama antara bebudak Sinaran Perubatan tahun 2 USMKK (tahun 2011)...


Tambah pula, lama rasanya tak jalan-jalan sama-sama. Lagi kukuh sebab nak buat trip ni bila ada antara kami yang tak pernah pergi Cameron Highland.... Ada yang dah pergi, dengan family, dengan kawan...mana nak sama kalau pergi dengan Fasihah Hanum kan?? *perasan*


Pagi Jumaat tu, hujan. Mulanya cadang nak bertolak pukul 7.30 pagi. Pukul 7.15 ramai yang dah berkumpul. Tapi ada yang terlewat bangun pula...nak buat macam mana?? dah tak tersedar.... nak naik kejut pun, asrama laki!!!*padahal seronok kalau dapat masuk asrama laki*


Dalam pukul 8 pagi kami bertolak. Semua senyap ja.. Yang nak bising-bising sikit pun shahira nabila, aini Shafiqa, Noorsyazwani, Syamiimi. Pakat karok...Aku backup voice je laa....Yang lain-lain dalam bas tu ada yang lentok awal-awal pun ada, yang layan blues pun ada, tak kurang juga yang jadi tukang gelak dan sengih tengok perangai orang dalam bas pun ada. Sepanjang perjalanan tu, mendung dan hujan ja.


Dalam pukul 1 lebih, kami sampai di Brinchang, Cameron Highland. Lepas makan-makan dekat Restoran Nasi Kandar, kami pergi solat.Lepas tu, mulalah pengembaraan kami.


Mula-mula kami melawat Ladang Teh Bharat. Walaupun hujan, semua redah ja. Nak juga turun ladang teh. Yang penting ada pose dengan incik daun teh.hmmm
berpayung pun redah juga..ish3
Lepas kat ladang teh, shopping2 teh sikit, kami naik bas pergi tanah rata. Sebelum tu kami singgah tangkap gambar dekat tempat yang ada tulis "SELAMAT DATANG KE TANAH RATA, CAMERON HIGHLANDS"


Habis tangkap gambar, naik bas balik, kami pergi beli belah sikit dekat Pekan Tanah Rata. Pakat laa borong bantal strawberi, keychain segala bagai...


Masa tu dah pukul 6. Aku ingatkan aprtment tempat kami tidur ada dekat antara Tanah Rata dan Brinchang. Rupanya kat Tanah Rata juga~ haish..... Mula-mula bas dah pergi sampai apartment mana ntah. Lepas call, owner apartment tu, tengok-tengok salah...dah kena patah balik...merugikan minyak betul aku ni!!!


Lepas check in, pakai rehat-rehat. Kami bahagi kepada 3 apartment. 1 apartment untuk budak laki. Ada 2 bilik. Yang 2 lagi untuk perempuan. Ada 4 bilik 1 apartment. Rehat-rehat, cat nap, mandi, solat semua, pastu kami keluar pegi Brinchang. Nak makan malam. Alang-alang pergi tengok pasar malam kat sana sekali.


Kalau dah kata pergi pasar malam tu, tak ada la nak tengok saja kan?? Tak pasal-pasal aku dan wani terbeli stokin belang-belang yang cantik...


Lepas tu, kami makan kat 'Nik Ikan Bakar dan Tomyam'.... sedap~


Habis makan, sembang-sembang sekali ngan Encik Safri dan isterinya. Malam tu, Shahira memang kena bahan je la ngan kami. Kesian pula kat dia. Asyik kena buli ja....hahaha *miyaneyo*


Dalam pukul 10.30 kami bertolak balik apartment. Masuk bilik, kemas-kemas sikit, aku ngan Faezah terus landing atas tilam depan TV *kena halau bilik* :D


Ingat nak tengok movie ke apa ja, tapi lepas tengok berita pasal gempa bumi kat Jepun tu, terus aku tertidur. Sebelum aku tidur, ada laa aku dengar budak-budak lain tengah sembang-sembang (1st year)... yang karaoke+gosip pun ada (2nd year bilik aku)...hahhaha....


Apa yang menarik kat apartment tu aialah, masa kami masuk apartment, kami nampak ada notis tulis 'Quiet time: 11.00pm - 8.00 am) Memang sistematik~


Esoknya, bangun pagi, kami sarapan dekat kedai depan apartment. Habis makan, dalam pukul 9 lebih, kami bertolak ke Brinchang sebab Encik Safri dan isteri dia ada kat sana. Sampai sana, kami terus melawat Cactus Valley. Kat sana kami makan strawberi sunday, muffin, hot chocolate .......macam oversea!!!




Lepas tu, sambung lagi perjalanan ke Kea Farm. Kat sana, borong jagung madu@ jagung mutiara@ jagung susu, limau besar, jambu epal,salad,macam-macam laaa...Lepas tu, jalan lagi pergi Honey Bee Farm + Butterfly Farm + Rose Valley.Pusing-pusing dekat situ kejap.Aku sebenarnya risau ada yang kena sengat dengan lebah ja...Alhamdulillah tak ada apa-apa yang tragis berlaku.
Perjalan kami diteruskan lagi ke Ladang Teh Bharat. Teh Bharat lagi!!! ada dua sebenarnya. satu yang kat tanah rata, satu lagi hala balik ke Blue Valley. Yang ladang teh yang kali ni best sikit, sebab rata sikit berbanding yang agak curam yang semalam punya. Habis posing-posing kat sana, kami bertolak balik.


Dalam perjalanan balik, macam-macam game kami main, mula-mula Aini Shafiqa laa....dia ajak main sambung suku kata belakang, pastu main sambung berita, and the last one main katak lompat.....Lenguh gigi geraham aku gelak banyak sangat...Enjoy!!!!


Dalam pukul 4.30 kami singgah solat kat Hentian Sebelah Gua Musang. Makan-makan, rehat-rehat semua lepas tu bertolak balik USM. Dalam pukul 9 lebih kot sampai.Aku pun tak berapa ingat sebab mamai - mamai turun bas, tengok-tengok aku dah sampai bilik.


Seriously, really enjoy the trip!!!!....lepas ni nak pergi mana lagi???hehhee


ucapan khas: Walaupun banyak benda yang jadi sebelum trip ni, tapi masa trip ni, alhamdulillah, semua take care of each other and even aku boleh kenal junior aku dengan lebih ramai. *dasar senior berlagak aku ni* hahaha

4 comments:

ai n i s h a f i qa said...

ahha~~ hanuman.. thanks, namaku dsebut dua kali.. huyieaaaahhh!!!~=PP

Anonymous said...

emmm org cameron tak makan kat kedai pok nik tu,dengan dah berapa kali kena sita sbb kotor, dgn pekerja dah berapa kali kena tangkap kes dadah pastu tukang masak HIV positif....

fasihahhanum said...

omo...omo....yeke???x apa laaa...dah pergi makan...emmm...thanks for the info :)

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.

contengan jalanan

get this widget here