Tuesday, March 8, 2011

Pengalaman di bumi China - Hari ke-5

Hari ke-5.....


Hari kelima pun macam biasa, kak wani akan kejut aku sebab aku tak set alarm hp. Hp aku akan dicaj pada setiap malam sebab banyak sangat tangkap gambar.. Macam hari-hari sebelumnya pun, aku bangun terus menonong masuk bilik air dan mandi sebab kena tipu dengan kak wani kata dah lewat.


Aku pun pelik, padahal aku dah tau taktik kak wani. Tapi aku tetap terpedaya juga. Mungkin sebab aku mamai kot. Haishhh~


Hari khamis tu merupakan hari terpenting dalam lawatan kami. Kami kena kumpul dekat lobi awal sikit dalam 7.30 pagi berbanding hari-hari sebelumnya pukul 7.50 pagi. Jadi, pukul 7.15 aku dan kak wani keluar bilik dan turun makan. Cuaca di luar masih tetap sejuk macam dalam peti ais. Nikmat musim sejuk yang Allah bagi.
bangunan bentuk seluar 


Habis makan, kami bertolak ke Kedutaan Malaysia di China. Masa kami sampai di kedutaan, kami disambut dengan baik dan diberi sedikit taklimat. Taklimatnya pasal China la kan....Antara isi-isi yang disampaikan ialah:

  • ada lebih kurang 300 pelajar Malaysia yang belajar di sekitar China. Antaraya di BFSU dan Peking University
  • Kalau nak sambung belajar di universiti di China, perkara paling penting yang di tengok ialah kemahiran berbahasa China sebab kat sana, tak banyak uni yang menggunakan bahasa Inggeris dalam pembelajaran dan pengajaran.
  • Ada lebih 500 restoran Muslim di sekitar China. Di Beijing ada lebih kurang 100 restoran Muslim
  • Di belakang bangunan kedutaan, ada apartment untuk pekerja yang bekerja di kedutaan. Senang kan kalau nak pergi kerja???jalan tak sampai 5 minit....
  • Bersebelahan dengan bangunan kedutaan Malaysia ialah bangunan kedutaan Israel. Kami diberi amaran supaya jangan tangkap gambar bangunan tu. Nanti akan dipanggil dan di marah dan disuruh delete. Mulanya aku ingat bangunan tinggalan mana... sebab warna dia putih, lusuh dan macam suram dan sepi....Rupanya Israel punya...haish~


Kami sempat jumpa Duta besar Malaysia. Beliau baru masuk pejabat. Beliau dah dekat China hampir 30 tahun lebih. lama kan? Kami sempat laa dengar ucapan ringkas daripada beliau.

senarai pelawat-nama aku ada!!!
Selesai melawat Embassy of Malaysia, kami teruskan perjalanan ke Herbal Medicine Center * kedai hak milik kerajaan China*. Rupanya, kedai tu sebelah ja dengan bird's nest. Kiranya kena lintas jalan laa. Sangat dekat. Pusat Herba ni merpakan tempat di mana atlit-atlit China diberi urutan dan rawatan herba. Masa kami kat sana, ada seorang pak cik ni, umurnya 74 tahun. Tapi, kalau kta tengok macam baru 50 tahun lebih. Sebab dia tegap dan sihat. Dia ni orang Indonesia. Duduk dekat China tu dah dekat 30 tahun lebih laaa (eh, sama ngan Duta)
akak chinese tu pandai cakap Melayu~
Kami diberi taklimat sikit pasal herba dan rawatannya. Tak lama lepas tu, ada sekumpulan jejaka-jejaka hensem rebutan China masuk sambil angkat besen berisi air. Pastu depa letak kat setiap seorang, 1 besen. Dalam tu ada air suam dengan macam satu uncang herba(lebih kurang uncang teh). Kami rendam kaki dalam tu dalam 20 minit. sangat relax, selesa dan best!!! Terasa toksik2 dalam badan mengalir keluar.
Lepas 20 minit, muncullah satu kumpulan jejaka impian China masuk. Lepas tu, depa berpecah pergi kat setiap orang. Yang datang dekat aku, sorang laki China yang sangat hensem!!!! Budak-budak yang duduk kat sofa sekeliling aku semua dah jeles ngan aku....hahahha 

Ada tu, Mat dengan Nas siap kata, " hanum.....hanum....control jiwa....ehem"
Yang puteri salamah pula, dengan muka jelesnya dia kata," hanum, aku nak yang tu (sambil tunjuk kat laki China depan aku)"

Benda paling aku risau ialah, kalau masa urut, dia sentuh kaki aku. macam mana ni???Nanti bersentuh laa laki perempuan bukan mahram....tak boleh jadi ni....aku nak tukar pengurut pun tak boleh...Pengurut laki sangat ramai. 

Pengurut aku tu, dia urut guna towel..nasib...
Aku cuba untuk sembang ngan dia.

Aku tanya," What is your name?"
Dia buat muka blur..... rupanya memang dia tak paham English dan tak boleh cakap bahasa Inggeris. Kawan sebelah dia macam paham sikit-sikit. Dia tolong translatekan. Lepas tu baru pengurut aku tu cakap "Yang Yui (sambil tunjuk ke arah diri dia)"
Aku pun senyum laa.... Aku kata, "Hanum(sambil tunjuk arah aku)" Dia blur. Lepas tu, aku tunjuk dia dan sebut "Yang" dan tunjuk kat aku sebut "hanum"... Dia pun senyum dan angguk...Tanda faham la tu kan???

Aku tanya umur dia. Rupanya sebaya!!!!hahahaha 21 tahun....dah laa hensem!!!!hoho

habis dalam 30 minit urut dua-dua belah kaki, kami pun bertolak pergi makan tengahari... Masih lauk yang sama. Nasib baik seminggu ja kat Beijing. Kalau seumur hidup.....adoooii...

Habis makan-makan, kami bertolak ke BFSU atau nama panjangnya ialah Beijing Foreign Studies University. Universiti tu sangggaaaaaaaaattttt cantik. USM pun cantik, tapi BFSU lagi cantik.....hahaa

Tiba-tiba, Khairiah bagitau yang dia tertinggal baju Chinese dance dia. haiyaa!!! Cari punya cari, tak jumpa juga dalam bas. maka sahihlah dia tinggal baju tu kat hotel. 

Kami masuk BFSU dan melawat kawasan-kawasan sekitarnya. Lepas tu, kami dibawa ke satu dewan (besar sikit daripada dewan murni). Dewan tu dekat tingkat 5. pancit + sempot panjat tangga~
pusing-pusing dalam U

Kami mulakan dengan ucapan daripada Prof Awang Sariyan daripada BFSU dan Prof Nurin daripada USMKK. Habis ucapan, kami mula dengan persembahan kebudayaan. Maka menarilah penari-penari profesional Melayu, India dan China.

Lepas tu, sepatutnya ada persidangan meja bulat. Tapi, oleh sebab masa tak mencukupi, maka persidangan tu pun dibatalkan. Tambahan pula, LCD depa rosak. (penat berlatih berminggu-minggu....huhu)

Kami diberi masa untuk beramah mesra dengan pelajar sana. Depa ambil kursus Bahasa Melayu. Yang aku perasan, bila sembang ja, mesti depa akan tanya,"kampung halaman kamu di mana?"
Kira macam soalan favourite la...
Semua pelajar kursus Bahasa Melayu kat sana ada nama Melayu yang dibagi oleh Prof Awang. Ada salah seorang daripada mereka, nama Noriah(nama Melayunya). Dia ni, cantik dan pandai. Dia ialah pemenang Naib Johan Pidato Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri. Bahasa Melayu dia memang sangat bagus.
Noriah yang paling tinggi


Habis dekat BFSU, kami bertolak ke Market untuk shopping. Kami pergi Pearl Market. Sebenarnya, kami tak digalakkan beli barang banyak-banyak lagi kat situ. Bak kata Amelia, pergi praktikal bargain @ tawar-menawar barang. Tengok cara orang China bargain macam mana.
put beli beg untuk mak dia
Memang pengalaman paling best laaa!!!!Orang-orang Beijing ni, agak kasar. Banyak benda dan tips aku dapat di Pearl Market tu. Untuk sesiapa yang nak pergi Beijing nanti, aku rasa boleh guna pakai tips ni. 
  • Kalau penjual kata harga barang 980 yuen, maksudnya harga sebenarnya ialah 30-80 yuen.(tengok barang jua laa)
  • Kalau tak mau beli barang, jangan singgah atau berhenti kat kedai yang tak berkaitan. Nanti kena tarik sampai tahap dipaksa beli
  • Kalau depa tanya, Malaysia???? kita kena jawab "Indonesia" sebab depa tau orang Malaysia kaya-kaya
  • Kalau nak beli barang dan depa tanya, student??? kita perlu jawab "tak, baru kerja" lepas tu cakap la kerja apa pun, doktor ka, polis ka, askar ka, cleaner ka, suri rumah ka....
banyak sebenarnya nak kongsi... tapi esoklah pula. Sebab hari keenam kat sana, penuh dengan aktiviti shopping~ sampai nak termuntah shopping (hyperbola)
ni laa Amelia
Habis pusing-pusing kat Pearl Market, kami pergi kat Yang Guang Jin Jie Market. Pun shopping juga. Tapi Pearl Market lagi best untuk shopping dan harganya lebih murah.
Lepas makan malam, kami balik hotel dan tidur puas-puas~



4 comments:

nazmiliana said...

blh tumpang tny.. npe kne sebut student?? sy mybe akn p beijing 6 Jun ni.. any tips blh share

fasihahhanum said...

oh..kalau ikut kata pemandu pelancong kami, dia kata, kalau kita sebut student, dia x berminat nak jual barang dia n dia memang x layan kita. tapi kalau kita cakap kita baru kerja, dia akan assume kita ada duit but not much enough.probability org yg baru kerja utk beli brg dia lebih besar compared to student. have fun kat sana ye =)

Brain Herdie said...

Salam.boleh x nak dapatkn any contact sbb we plan on going to khunming on august.tq..

Anonymous said...

akak, tolong sy replykan pd org yg bertanya. sy pelajar bfsu. nak rekemen sorg supersenior yg dh grad. selalu bawa org melancong area beijing. sy takpasti khunming boleh ke tak. cuba tanya dia. namanya sukseskid johan. search google. atau instagram sukseskid. if LINE and wechat userId takpasti. yg pasti ada perkataan sukseskid, atau sukseskid johan. semoga berjaya cari ^^

contengan jalanan

get this widget here